SİLAJ HASADINA DİKKAT

3/09/2013, 14:43

Bölgemizde Silajlık ürünlerin hasadı başladı. Çiftçilerimizin aylardır emek harcayarak ektikleri ürünlerin silaj mevsimi başladı. Ürünlerin Silajlanması büyük dikkat gerektirmektedir. Özellikle mısır silajında çiftçilerimizin bu konuya azami önem vermeleri gerekiyor.
                  Son zamanlarda silaj makinasına dikkat edilmeden yapılan hasat işlemlerinde, üzücü olaylar meydana gelmektedir. Özellikle Çeşmealtı köyünde meydana gelen son olay hepimizi derinden üzmüştür.
             Tüm bu üzücü olayların dikkatsizlik, uykusuzluk ve yorgunluk gibi nedenlerden meydana geldiği hepimizce bilinmektedir. Bu tür üzücü olayların tekrar meydana gelmemesi, çiftçilerimizin sağlıklı bir şekilde hasatlarını bitirmeleri hepimizin temennisidir.
                     Gümüşçay Belediye Başkanlığı olarak, Başkanımız Adnan PASTIRMACI  adına; tüm çiftçilerimizin ve halkımızın bu konuya gereken önemi vermesini ve hasat mevsimini bol bereketli, kazançlı geçirmesini dileriz.

Silaj Makineleri Kullanımında Güvenlik Kuralları

1. Makinenin ilk çalıştırma ve kontrolü kapalı yerlerde yapılmamalı, zararlı gazlara dikkat edilmelidir.
2. Dinlenme zamanlarında bile traktörden ayrılırken motor stop edilmelidir.
3. Makine üzerinde çalışırken, traktör mutlaka stop edilmelidir.
4. Bıçaklar bilenirken çok dikkat edilmelidir.
5. Kırık bıçak, bükülmüş kanat vb. deforme olmuş parçalar hemen değiştirilmeli, makine rahat çalışmıyorsa yeni ayar yapılmalıdır. Balans ayarını uzmanlar yapmalıdır.
6. Mafsallı mil rahat dönmeli, korunması üzerine bağlı olmalı, tespit zincirleri tespit edilmiş olmalıdır.
7. Makineyi ayırırken mutlaka destek ayağı kullanılmalıdır.
8. Yolda taşıma durumunda sevk yanakları üzerine koruyucu sacları takılmalıdır.
9. Traktöre, mısır silaj makinesi ile birlikte taşıma römorku bağlanmışsa traktör ön aksında yük azalmasına izin verilmemelidir. Bunun için çift akslı tarım römorkları kullanımı daha uygundur.
10. Materyal sevk borusunun ayarında ve düzeltilmesinde kesinlikle uzaktan komuta edilmelidir.