KOMPOST GÜBRE YAPIMI VE KULLANIMI KONFERANSI

12/03/2012, 18:09

Biga Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Gümüşçay Tarım Merkezi’nce 22 Şubat 2012 tarihinde saat 19,30’da Gümüşçay Beldesi Düğün salonunda Çanakkale Onsekiz  Mart Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin’in  konuşmacı olarak katıldığı “Kompost Yapımı ve Kullanımı” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa Biga Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat CEYLAN, Gümüşçay Belediye Başkan Vekili Aptullah Tekeli, Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Beytullah Elmacı ve oda yönetimi, Biga Ziraat Bankası Müdürü M. Zeki Karadağ, Biga Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü teknik personelleri ve çok sayıda üretici katıldı.

Yaptığı sunumda yiyecek atıkları, yapraklar ve çeşitli çiftlik gübrelerinin en önemli kompost kaynakları olduğuna değinen Baytekin; Keçi, koyun ve sığır gübresinin doğal ayrışma işlemiyle değerli humus benzeri maddelere dönüştüğünü belirtirken, " Kompostun topraktaki besin kaybını azalttığını, geri kazanımı yüksek düzeye çıkardığını ve en önemlisi çevre kirletici etkilerini azalttığını söyledi.

Baytekin; Bugün bazı büyükşehir belediyeleri özellikle mutfak atıklarını kompost haline dönüştürdükten sonra ticari olarak kazanç sağlamakta. çöp toplama   masraflarını çıkarmakta, yaptığı kompostla tüm yeşil alanların gübre ihtiyacını karşılamakta" dedi.

Prof. Dr. Harun Baytekin, gelişmiş ülkelerde kompost üretiminin öneminin anlaşılarak paketler halinde satıldığını, ancak Türkiye'de de bu konuda  yeni yeni girişimler başlatıldığını, kompostun bir gübre olmadığını, toprağı organik madde bakımından zenginleştirdiğini, bitki besin maddelerinin alımını kolaylaştırdığını kaydetti.

Soru cevap şeklinde devam eden konferansın sonunda Gümüşçay Belediye Başkan Vekili Aptullah Tekeli tarafından Prof. Dr. Harun Baytekin’e Gümüşçay Beldesi ve çevre köyleri tarımına vermiş olduğu değerli katkılarından dolayı teşekkür edilerek plaket takdim edildi.

Konferansın düzenlenmesinde büyük emeği geçen Gümüşçay Tarım Merkezi  sorumlusu Ziraat Mühendisi Volkan CAN yaptığı açıklamada; Çiftçilerimizin iş yoğunluğunun daha az  olduğu dönemlerde Ziraat Fakültemizin akademisyenleri ile üreticilerimizi düzenlediğimiz konferanslarla buluşturuyoruz. Ayrıca Üreticilerimize İlçe Müdürlüğü olarak da yerinde verdiğimiz eğitim ve yayım çalışmaları da oldukça faydalı oluyor dedi.