MAVİ DİL HASTALIĞI HAKKINDA DUYURU

15/08/2014, 09:02

GÜMÜŞÇAY BELEDİYE BAŞKANLIĞIN’DAN DUYURU

Biga İlçesine yakın diğer İlçe ve köylerde MAVİ DİL hastalığı belirtileri görüldüğüne dair, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından duyumlar alınmıştır.

Beldemiz ve çevre köylerimizde görülme ihtimali olan MAVİ DİL hastalığına karşı aşağıda yazan önlemlerin alınması tüm hayvan yetiştiricilerimize önemle duyurulur.

MAVİ DİL HASTALIĞI VE ALINACAK ÖNLEMLER

Mavi Dil Hastalığı Tatarcık olarak bilinen sokucu sineklerin hasta hayvandan emerek aldıkları kanda bulunur ve aynı sineğin sağlıklı bir hayvandan kan emmesi sonucu sağlam hayvana geçer yani bulaşma sineklerle olur. Özellikle yağmurlu günlerin ardındaki rutubetli gecelerde aktiftirler. Sığırlarda belirgin bir hastalık belirtisi göstermeksizin virüsü kanlarında taşırlar ve hastalığın koyunlara kan emici sineklerle buluşmasında önemli rol oynarlar. Hastalık birçok hastalıkla benzer belirtiler gösterdiğinden kesin teşhis laboratuvar muayenesiyle belli olur. Aşılamalar ve sokucu sineklerle mücadele korunmanın esasını oluşturur. Sokucu sineklerle mücadelede alınacak önlemler şu şekildedir.

1-    Ağıl ve ahırların pencerelerine sinek teli takılması,
2-    Hayvan dışkılarının ağıl ve ahırlardan mümkünse en az 50 metre uzakta toplanması ve üzerlerinin plastik bir örtü ile kaplanması,
3-    Hayvanların geceleri kapalı yerlerde muhafaza edilmesi,
4-    Etkin vektör kontrolü için anti parazitler ilaç uygulamaları ve insektisitler kullanılması,
5-    Mavi Dil aşısı koçlarda geçici kısırlık yapması nedeniyle koçlar, koç katımından sonra aşılanmalıdır. Mavi Dil aşısı gebe hayvanlarda da yavru atmalara ve anomalili kuzu doğumlarına neden olduğundan aşım dönemlerinde ve gebe koyunlara aşı uygulaması tavsiye edilmez.